Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka które z pewnością zrobią wrażenie na gosciach, szybkie do zrobienia zwłaszcza kiedy pomaga nam w tym mały pomocnik, u mnie 8- letnia córcia :)
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 25
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 139
Jeden z najsmaczniejszych chlebów, który piekła nasza babcia. Mocno chrupiący...
Odsłon: 25
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 139
Składniki
Mąke przesiać na stolnicę, dodać zimną Kasie, żółtka, cukier puder i waniliowy oraz szczypte soli. Ciasto w miarę szybko zagnieść, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1godz. ( u mnie ciasto leżało dłużej nawet ok 2godz)
Ciasto rozwałkować na około 3mm grubości i wykrawać literatką kółka. Około 4-5 krążków ciasta ułożyć jeden obok drugiego tak by ich brzegi lekko nachodziły na siebie (miejsca łączeń posmarować białkiem) Wzdłóż kółek nałożyć marmoladę i zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół ( w ten sposób powstaną 2 różyczki) Różyczki przełożyć na blechę wyłożoną pergaminem i piec w nagrzanym piekarniku 15-20min. w temp. 170"
Przepis pochodzi z miesięcznika "Przepisy czytelników"