Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i efektowne różyczki z jabłek, które uświetnią Twój stół. Szybko się robią, ale jeszcze szybciej znikają. Róbcie ich dużo :) Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 babeczek. Mało! Mało! Mało!!!!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 79
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 180
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 238
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 814
Składniki
Jabłka umyć, przekroić na połowę (od strony ogonka). Usunąć delikatnie gniazda nasienne (tak, żeby jak najmniej jabłka stracić), odciąć obydwie końcówki. Teraz jabłko pokroić w cieniutkie półplasterki. Do miski wlać wodę z dodatkiem soku z połówki cytryny. Wrzucić do niej pokrojone jabłka. Powinny one być zanurzone w wodzie. Wstawić do mikrofalówki na 3 min.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować na cienki placek. Pociąć na pasy szerokości 2x wysokość waszych foremek do muffinek. U mnie to wyszło ok 6-7 cm szerokości.
3 łyżki konfitury morelowej wymieszać z 2 łyżkami wody i taki dżemik "rozlać" cienką strużką przez środek ciastowego paska (po długości).
Wzdłuż dłuższego boku ciasta układać plasterki jabłka tak jak dachówkę. Szeroka strona plasterka jabłka musi sięgać do połowy szerokości paska. Gdy ułożymy jabłko do końca paska, posypujemy je cynamonem i zaginamy pozostały paser ciasta tak aby przykrył jabłka. Tak powstały pasek zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki do pieczenia muffinek. Polecam włożyć do niej wcześniej papierowe kokilki muffinkowe. Ja miałam mały problem z wyjęciem gotowych ciasteczek.
Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy 35-40 min. SMACZNEGO!