Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla lubiących słodkie ale i zdrowe jedzonko.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 414
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 46
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5360
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 414
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 83
Składniki
Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min (nie można ryżu rozgotować), przestudzić.
Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białek i dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.
Masę jajeczno-masłową połączyć z przestudzonym ryżem. Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem.
Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wysypać na dno maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez ok. 30 min.
Przed końcem czasu pieczenia ubić 3 białka jajek z pozostałym cukrem i wyłożyć na zapieczony ryz. Ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia.