Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowe i pożywne danie
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2527
Szparagi na maśle to prawdziwie wiosenne danie, które przygotujesz od zera ju...
Odsłon: 1076
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 4761
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 2527
Szparagi na maśle to prawdziwie wiosenne danie, które przygotujesz od zera ju...
Odsłon: 1076
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 4761
Składniki
Soczewicę moczymy w wodzie ok. godziny. Por, czosnek, marchew, paprykę, kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy por i czosnek, gdy por się zeszkli, dodajemy marchew, a na koniec paprykę, do tego sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką, tymianek i mielone ziele angielskie, oraz kmin rzymski, całość chwilę dusimy.
Następnie dodajemy namoczoną soczewice, kaszę gryczaną, wino, oraz pół szklanki wody, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu, co chwilę mieszając i jeżeli trzeba dolewając wodę, ale ogólnie konsystencja ma być sypka.
Po ok. 10 minutach dodajemy odcedzony groszek, jeszcze chwilę dusimy, jeżeli trzeba doprawiamy, podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs, dobre na ciepło i zimno.