Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy świeży, młody koperek rośnie na działce, żal nie skorzystać z tego dobrodziejstwa. Najczęściej dodaję go do młodych ziemniaków lub młodej kapusty. Dzisiaj postawiłam jednak na sos koperkowy, który stał się dopełnieniem dla pulpecików wieprzowych.
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 83
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 112
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 64
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 83
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 112
Składniki
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Następnie do rondelka, małym strumieniem, wlewamy bulion (ja wlewałam po kilka łyżek) i mleko, nie przestając mieszać naszego sosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy posiekany koperek, przyprawy. Sos ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2- 3 minuty. Uwaga: Jeżeli sos wydaje Wam się zbyt gęsty możecie zwiększyć ilość mleka. Moim zdaniem przy powyższych proporcjach innych składników, maksymalnie do 200 ml.
Gotowym sosem polewamy pulpeciki. Możemy go również połączyć z makaronem lub rybą gotowaną na parze. Smacznego.