Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 1172
Polecam.
Odsłon: 249
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 45
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 300
Polecam.
Odsłon: 1172
Polecam.
Odsłon: 249
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 45
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 300
Składniki
lPrzygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i letnim mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z resztą mąki, stopionym, ostudzonym masłem i jajkiem. Zagnieć gładkie, lśniące ciasto. Przykryj lnianą ściereczką, odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj farsz: śliwki wypestkuj, wymieszaj z goździkami, cynamonem, cukrem, orzechami oraz łyżeczką mąki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wycianaj z niego szklanką placuszki. Na każdym układaj po porcji śliwek, zalepiej brzegi. Przygotowane pierożki ułoż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz w temperaturze 200°C do czasu aż pierożki staną się rumiane.