Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne proste danie na święta. Polecam ten przepis.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12143
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 220
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 12143
Jeśli kiedykolwiek zostało co ryżu z obiadu, zachowaj go w lodówce na następn...
Odsłon: 220
Składniki
Wykonanie: Mak zalać wrzącą wodą i pozostawić na noc. Następnie dobrze odsączyć, zmielić dwa razy. Wsypać do makutry razem z cukrem, migdałami (część migdałów zostawić do dekoracji) wlać śmietanę i dokładnie utrzeć. Z mąki, jajka, soli do smaku i odpowiedniej ilości wody zagnieść ciasto (jak na kluski). Rozwałkować na stolnicy i zostawić do podsuszenia. Następnie pokroić w paski. Ugotować w osolonej wodzie, zahartować, wymieszać z makiem, ozdobić, lekko schłodzić i podawać na kolację Wigilijną.