Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś dietetyczna wersja tradycyjnego makaronu z białym serem i boczkiem. Wersja odtłuszczona, lżejsza i na pewno zdrowsza:)
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41145
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 94
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 115
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 146
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 41145
Udka faszerowane młodą kapustą to wyrafinowane danie, które łączy w sobie soc...
Odsłon: 94
Gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem soczystych różyczek brokuła to elegancki...
Odsłon: 115
Filet z kurczaka na młodej kapuście to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w...
Odsłon: 146
Składniki
Nastawiłam wodę na makaron, w tym czasie posiekałam cebulę w mniejsze kawałki, a kiełbasę w kostkę. Cebulę doprawiłam solą i pieprzem, dusiłam na patelni z odrobiną wody do miękkości (od czasu do czasu dolewałam wodę).
Jak cebula zmiękła dodałam do niej kiełbasę i wszystko podsmażyłam razem do zrumienienia- nie dolewałam już wody, bo zależało mi, by cebulka delikatnie się przypaliła i uwolniła "smażony" aromat. Odstawiłam z gazu i dodałam posiekany szczypiorek.
Makaron ugotowałam al dente, dodałam do niego mieszankę cebuli, kiełbasy i szczypiorku, wkruszyłam biały ser i na małym ogniu wszystko razem podgrzewałam do lekkiego stopienia się sera. Doprawiłam sola i pieprzem. Mój największy krytyk kulinarny, a jednocześnie maniak "kluchów z boczkiem i serem"- mąż- powiedział, że w tej wersji kluchy smakowały jak prawdziwe:), więc śmiem stwierdzić, że tak właśnie jest:) Smacznego serowego:)