Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
nie znam nikogo, kto nie skusi się na szarlotkę:)
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 1701
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 78
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 1701
Kotlety jajeczne to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych i pom...
Odsłon: 78
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pół szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, margarynę i szybko zagnieść ciasto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać pół szklanki cukru, cynamon i budyń śmietankowy. Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem, wykleić połową ciasta i wyłożyć doprawione jabłka.
Ubić białka na sztywną pianę z połową szklanki cukru i szczyptą soli. Ja na koniec dodaję kisiel np. wiśniowy aby nadać fajnego koloru. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka.
Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.
Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza, około 1 godziny i 20 minut. Cisto musi być dobrze rumiane. Smacznego