Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 29
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 692
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 73
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 188
Wątróbka po aleksandryjsku, czyli nowy wymiar smaku wątróbki.
Odsłon: 29
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 692
...z zimnego piekarnika. To tak nie do końca. Normalnie jak robimy ciasto, t...
Odsłon: 73
Klasyczna , znana i lubiana.
Odsłon: 188
Składniki
Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników (bez dodatku kakao) zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Z zagniecionego ciasta odłożyć 1/3 część, dodać 2 łyżeczki kakao i ponownie zagnieść a następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki, żeby się schłodziło. Jasne ciasto rozwałkować na wielkość blachy. Blachę nasmarować masłem lub margaryną i przełożyć do niej jasną część ciasta. Boki wyrównać. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki, wymieszać z cynamonem i cukrem i wyłożyć na podpieczonym spodzie ciasta.
Przygotować bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać budynie. Gotową pianę wyłożyć na masie jabłkowej. Na pianę zetrzeć schłodzone kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 190 stopni C. Smacznego :-)