SUPERPRZEPIS

Chleb razowy pszenno-żytni z kminem

  • 3
  • cris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem Więcej zdjęć (5)

Razowy chlebek domowy pachnący kminem.

Składniki:

Chleb razowy pszenno-żytni z kminem

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
-Mąkę wsypać do miski, wlać wodę i zakwas/dokarmiony 10 godzin wcześniej , dodać miód , wymieszać. -Następnie dodać sól, płatki owsiane i 1 łyżeczkę kminu. -Drewnianą łyżką wyrobić ciasto. -Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.3-4 godziny. -Kiedy ciasto podrośnie przełożyć je na omączony blat, złożyć i uformować kulę. -Przełożyć do miski nasmarowanej obficie oliwą /lub olejem/. Moje ciasto było dość klejące i trudne do formowania , dlatego zrezygnowałam z przełożenia go do kosza. -Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 6 godzin /zależy od temperatury pomieszczenia i mocy zakwasu/. -Wyrośnięty bochenek przełożyć /odwracając do góry dnem/ na blaszkę /u mnie okrągła aluminiowa wyłożona papierem i posypana otrębami/. -Chlebek naciąć, posypać kminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. -Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 st.C i piec ok.30-40 minut. -Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
Składniki na ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
Ciasto przełozyć na blat i uformować kulę.
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
Uformowany bochenek przełozyć na blaszkę i upiec.
Chleb razowy pszenno-żytni z kminem
Upieczony chlebek umieścić na kratce kuchennej i kroić po całkowitym przestudzeniu.