smaksłodyczy

smaksłodyczy

Kucharz
[Przepisów: 5]

Chleb żurawinowy ciemny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś prezentuję chleb pełen błonnika z dodatkiem ziaren zbóż oraz żurawiny. Polecam wszystkim którzy mają zbyt mała ilość błonnika.

Chleb żurawinowy ciemny

Składniki:

Chleb żurawinowy ciemny

 

  • 200 ml aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml wody
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki ziaren lnu
  • 1/3 szklanki otrąb pszennych
  • 100 g żurawiny suszonej całej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 gram mieszanki do wypieku chleba bądź mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Chleb żurawinowy ciemny
Przygotowanie chleba zajmuje dość dużo czasu i należy zaplanować tę czynność dzień wcześniej, gdyż trzeba dokarmić zakwas żytni tak aby otrzymać 200 ml. Następnie mąkę mieszamy z ziarnami, otrębami, żurawiną i solą, dodajemy do zakwasu razem z wodą i masłem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 3 godzi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 *C przez 60 min. Następnie wyjąc z formy i piec jeszcze przez 15 min.

Tagi:

chleb