mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciasto jabłkowo-bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto nadziane owocami.

Ciasto jabłkowo-bananowe

Składniki:

Ciasto jabłkowo-bananowe

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 25 dag margaryny
  • 4 żółtka jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na nadzienie:
  • 2 banany
  • 2 jabłka
  • 4 białka jajek
  • 1 opakowanie kisielu,np. truskawkowego

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-bananowe
Na początku składniki na ciasto zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić. 2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałą 1/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce..
Następnie jabłka i banany obrać ze skórek i pokroić w kostkę.Pokrojone wyłożyć na ciasto.
Białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.Następnie wyłożyć na jabłka i banany. Na wierzch pokruszyć pozostałą 1/3 część ciasta. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto 60 minut.
Smacznego.