Sposób przygotowania:
Gofry drożdżoweprzygotowanie ciasta
![Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-jest-dosc-rzadkie-ma-pewna-tendencje-do-wy-362620.jpg)
W misce mieszamy wodę gazowaną, mleko, suche drożdże, ekstrakt waniliowy, żółtka , cukier i sól. W przypadku świeżych drożdży, należy je uprzednio rozpuścić w małej ilości letniego mleka.
ETAP 2:
![Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-jest-dosc-rzadkie-ma-pewna-tendencje-do-wy-362621.jpg)
Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier.
ETAP 3:
![Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-jest-dosc-rzadkie-ma-pewna-tendencje-do-wy-362622.jpg)
Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość.
ETAP 4:
![Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wy](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-jest-dosc-rzadkie-ma-pewna-tendencje-do-wy-362623.jpg)
Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 5 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy( moja 1200 W). Gofry z tej gofrownicy po 5 minutach były dobrze wypieczone i chrupiące.