Ciasto kisielowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, ubić. Do uzyskanej masy dodać kisiele i budynie w proszku, a także pr

Ciasto kisielowe z kremem

Składniki:

Ciasto kisielowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 2 kisiele,
  • 2 budynie malinowe lub wiśniowe,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 20 dag masła,
  • szklanki kwaśnego mleka lub kwaśnej śmietany (wtedy krem będzie bardziej tłusty), 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu.

Sposób przygotowania:

Ciasto kisielowe z kremem
Ciasto: białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier, ubić. Do uzyskanej masy dodać kisiele i budynie w proszku, a także proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać.

Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut.

Krem: miękkie masło utrzeć na puch. Dodać cukier, utrzeć. Stopniowo do masy wlewać kwaśne mleko i alkohol, utrzeć całość.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na 2 części, przełożyć kremem.