alicja

alicja

Kucharz
[Przepisów: 6]

Ciasto z masą cytrynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uwielbiam ten smak cytryny..

Ciasto z masą cytrynową

Składniki:

Ciasto z masą cytrynową

 

  • mąka tortowa - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • jajka - 6 szt
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżeczka

 

 

  • do dekoracji:
  • cukier puder - 4 czubate łyżki
  • sok z cytryny - z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cytrynową
Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze chwilę ubijać, dosypując przesiane przez sito obie mąki.Niezbyt dużą blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec jak biszkopt do 15 minut w temp. 200 stopni.Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Potem dodać sok z cytryny. W garnuszku wymieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i, mieszając, wlać je do gotującej się masy.Ugotować jak budyń, ostudzić. Ciasto przekroić na pół i przełożyć masą (najlepiej przekrawa się ciasto upieczone dzień wcześniej).Wierzch ciasta polać lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

jajko jajka