magmonika

magmonika

Kucharz
[Przepisów: 43]

Cielęce szaszłyki z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cielęce szaszłyki z boczkiem, idealne na pikniki.

Cielęce szaszłyki z boczkiem

Składniki:

Cielęce szaszłyki z boczkiem

 

  • 60 dag udźca cielęcego
  • przyprawa do grilla
  • olej- 2 łyżki
  • 2 kolorowe papryki
  • 2 cebule
  • 10 dag boczku wędzonego w plastrach

Sposób przygotowania:

Cielęce szaszłyki z boczkiem
Mięso czyścimy, myjemy, suszymy. Kroimy je w plastry i dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy przyprawę do grilla z olejem. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso, obtaczamy w sosie i zostawiamy na godzinę. Papryki czyścimy z nasion, myjemy i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Plastry boczku wędzonego kroimy na połowy. Na patyczki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę kawałki papryki, mięsa, cebuli, boczku. Smarujemy je marynatą. Rozgrzewamy kuchenkę z funkcją grilla, na ruszcie układamy szaszłyki. Obracając je co jakiś czas pieczemy ok 15 min.