jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowo-dyniowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To pyszne jesienne ciasto. Odrobinę słonecznej dyni na pochmurne jesienne dni, ale nie tylko:). POLECAM:)

Czekoladowo-dyniowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo-dyniowe ciasto

 

  • Balaszka24x36cm
  • Składniki:
  • 1 kostka margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 400 g miąższu z dyni

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-dyniowe ciasto
Dynie kroimy w kostkę i obgotowujemy. Gdy jest już miękka odcedzamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do miski przekładamy cukier, żółtka oraz margarynę. Razem ucieramy na jednolita masę. Do utartych składników dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz mleko. Na koniec całość łączymy całość z ubitymi białkami. Delikatnie mieszamy. Do czekoladowego ciasta dodajemy dynię. Mieszamy łyżką i wykładamy ciasto na blaszkę. Pieczemy około 40 minut w 180˚C.
Czekoladowo-dyniowe ciasto
Dynie kroimy w kostkę i obgotowujemy. Następnie odsączamy z wody
Czekoladowo-dyniowe ciasto
Do ciasta dodajemy na koniec ubita pianę z białek
Czekoladowo-dyniowe ciasto
Do czekoladowego ciasta dodajemy dynię. Mieszamy delikatnie
Czekoladowo-dyniowe ciasto
Gotowe ciasto z dynia wylewamy na blaszkę. Pieczemy