paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Czekoladowe kokardki z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny pomysł na obiad dla dzieci, szczególnie tych lubiących czekoladę

Czekoladowe kokardki z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe kokardki z bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe kokardki z bakaliami
Mąkę przesiewamy wraz z kakao do miski, dodajemy jajko i dolewamy wodę, zagniatamy elastyczne ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy dość cienko i wycinamy prostokąty. Każdy prostokąt składamy po środku w harmonijkę tworząc kokardki. Gotujemy je w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Rozgrzewamy patelnię i karmelizujemy na niej miód. Po chwili dodajemy bakalie, podlewamy sokiem z pomarańczy i reedukujemy.
Czekoladowe kokardki z bakaliami
Ciasto można łatwop zagnieść za pomocą robota kuchennego z hakiem
Czekoladowe kokardki z bakaliami
Gotową kule ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki
Czekoladowe kokardki z bakaliami
Podczas wałkowania pamiętajmy o podsypywaniu ciasta mąką
Czekoladowe kokardki z bakaliami
Gotowe kokardki układamy na oprószonym mąką blacie, by nie przywarły