SUPERPRZEPIS

Czereśniowe drożdżówki

  • 7
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Czereśniowe  drożdżówki

Drożdżówki z sezonowymi owocami to moje ulubione śniadanie! Często robie je dla mojej rodzimy. Tym razem jako nadzienie padło na czereśnie! Cóż mogę powiedzieć- gorąco polecam, gdyż są pycha!!!!

Składniki:

Czereśniowe drożdżówki

CIASTO

NADZIENIE:

KRUSZONKA:

  • 8 łyżek cukru,
  • 0k ½ kostki margaryny lub masła,
  • 8 łyżek mąki,

Sposób przygotowania:

Czereśniowe drożdżówki

Etap 1

Czereśniowe  drożdżówki
Ciasto, które odchodzi już od ręki i garnka odstawiamy do wyrośnięcia

Drożdże rozprowadzamy w szklance letniego mleka . Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Rozczyn powinien mieś konsystencje śmietany. Tak przygotowany odstawiamy do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce).
Między czasie margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól , pozostałe mleko oraz mąkę. Ciasto wyrabiamy około 15. Pod koniec dodajemy margarynę. Gotowe ciasto odchodzi dobrze od ręki i garnka.

ETap 2

Czereśniowe  drożdżówki
W wyciętych kołach wykonujemy wgłębienia

Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce , tak by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła i przekładamy ma blaszkę. W środku każdego za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.

Etap 3

Czereśniowe  drożdżówki
W środek wgłębień nakładamy wydrylowane czereśnie

Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy przygotowane czereśnie.

Etap 4

Czereśniowe  drożdżówki

Całość oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C.

Etap 5

Czereśniowe  drożdżówki
W misce łączymy składniki kruszonki

OWOCE: Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
KRUSZONKA: Składniki kruszonki umieszczamy w misce. W palcach łączymy je ze sobą tworząc kruszonkę.