Barwa

Barwa

Kucharz
[Przepisów: 11]

Babka jabłkowa ciapana

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto jest łatwe, tanie i niezbyt kaloryczne.

Babka jabłkowa ciapana

Składniki:

Babka jabłkowa ciapana

 

  • 2 szklanki pociapanych jabłek /3 spore antonówki/
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajo
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Babka jabłkowa ciapana
Jabłka pociapać z połową cukru i odstawić aby puściły sok.
Utrzeć: jajko, połowę cukru i oliwę.
Wymieszać suche składniki: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
Połączyć: jabłka, masę jajeczną i mąkę razem
Nagrzać piekarnik 200* , wyłożyć ciasto na wyłożoną blachę keksową lub inną papierem do pieczenia i pieczemy 45min.
Po upieczeniu i przestudzeniu, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!!!!!