Golonka w piwie smakosza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszna golonka dla każdego faceta

Golonka w piwie smakosza

Składniki:

Golonka w piwie smakosza

 

  • Składniki:
  • 2-3 małe golonki wieprzowe
  • 2 szklanki piwa
  • szczypta saletry
  • vegeta
  • czosnek
  • pół łyżki smalcu
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Golonka w piwie smakosza
Przygotowanie:
Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, saletrą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i vegetą. Włożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. Następnie wszystkie lekko obrumienić na rozgrzanym smalcu, przełożyć(wraz z tłuszczem z patelni) do brytfanny, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, ale zwarte(trwa to około 3,5 godz.). Na godzinę przed zakończeniem duszenia wlać piwo. Gotową golonkę ułożyć na półmisku, polać sosem. Jeść z ziemniakami lub pieczywem.

Tagi:

piwo