Sposób przygotowania:
Golonka w piwie smakosza
Przygotowanie:
Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, saletrą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i vegetą. Włożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. Następnie wszystkie lekko obrumienić na rozgrzanym smalcu, przełożyć(wraz z tłuszczem z patelni) do brytfanny, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, ale zwarte(trwa to około 3,5 godz.). Na godzinę przed zakończeniem duszenia wlać piwo. Gotową golonkę ułożyć na półmisku, polać sosem. Jeść z ziemniakami lub pieczywem.
Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, saletrą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i vegetą. Włożyć do salaterki, przykryć i wstawić do lodówki na 12 godz. Następnie wszystkie lekko obrumienić na rozgrzanym smalcu, przełożyć(wraz z tłuszczem z patelni) do brytfanny, podlać wodą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, ale zwarte(trwa to około 3,5 godz.). Na godzinę przed zakończeniem duszenia wlać piwo. Gotową golonkę ułożyć na półmisku, polać sosem. Jeść z ziemniakami lub pieczywem.