Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tak przygotowane mięso ma delikatnie słodki smak dzięki marynowaniu w soku z arbuza

Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe

 

  • pałki z kurczaka 6 sztuk (około 750g),
  • 1/5 arbuza,
  • 125 ml octu balsamicznego,
  • 55 g cukru trzcinowego,
  • 65 ml sosu sojowego,
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • płatki chili (2-3 sztuki),
  • 2 ząbki czosnku,

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe
Z mięsa usuwamy skórę. Z części arbuza wyciskamy 125 ml soku. Najlepiej posłużyć się sitkiem i sok z arbuza wyciskać podkładając pod miskę sitko. Wówczas pestki i cząstki z arbuza nie wpadną nam do środka. Resztę arbuza pozostawiamy. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Najlepiej wybrać takie naczynie, aby całe mięso było w marynacie. Pozostałego arbuza kroimy w cieniutkie paski. Mięso grillujemy (w moim przypadku na patelni grillowej) przez około 40 minut, co jakiś czas podlewając marynatą. W trakcie grillowania dokładamy paski arbuza. Mięso ma delikatnie słodki smak dzięki połączeniu arbuza i octu balsamicznego. Życzę smacznego :)
Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe
Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe
Do miski wkładamy mięso, zalewamy marynatą i pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu.
Grillowane pałki arbuzowo-musztardowe
Etap 3