Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Gulasz wołowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gulasz świetnie pasuje do klusek śląskich, kopytek lub kasz.

Gulasz wołowy

Składniki:

Gulasz wołowy

 

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy
Na oliwie podsmażamy posiekaną w pół talarki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy umytą, pokrojoną w kostkę wołowinę. Mieszając smażymy około 5-10 minut. Podlewamy wodą nieco ponad mięso , dodajemy liście i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dolewamy wody. Gotujemy bez przykrycia aż sos się troszkę zredukuje i zagęści. Jeżeli jest zbyt rzadki można zaprawić go mąka. Podajemy z dowolnymi dodatkami.Można posypać natką pietruszki.