Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Domowy makaron jajeczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Obecnie półki sklepowe przytłaczają ogromną ilością gatunków oraz kształtów oferowanych makaronów, jednak niewiele z nich nie ma coś wspólnego z prawdziwym domowym!

Domowy makaron jajeczny

Składniki:

Domowy makaron jajeczny

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron jajeczny
Jajka ogrzać do temperatury pokojowej i wybić do miski. Rozstrzepać widelcem lub mikserem w celu rozluźnienia zwartej struktury białka. 

W osobnej dużej misce albo tradycyjnie na stolnicę wysypać mąkę, pośrodku zrobić duży dołek i wlać masę jajeczną.

Wstępnie zbierać z brzegów do środka po trochę mąki i mieszać z jajkami. Kiedy ciasto przestaje być luźne zarobić ręką. Dobrze wyrobić na blacie, owinąć folią spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki.

Po schłodzeniu wałkować możliwie cienkie placki podsypując mąką, rozłożyć na suchych ściereczkach i pozostawić do lekkiego przeschnięcia - w połowie suszenia odwrócić spodem do góry.

Przeschnięte placki pokroić na dowolną szerokość ostrym nożem, dekoracyjnym radełkiem albo maszynką do makaronu. 

Pokrojony makaron oprószyć mąką i ułożyć na suchych ściereczkach do wyschnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku.