mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Domowa ciabatta z podgrzybkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciabatty które można zrobić samemu i nie opcji żeby nie wyszły. Zaczyn zarabiamy wieczorem, ciasto robimy rano i mamy pyszne włoskie chlebki. Moje ciabatty zrobiłam w wersji zapiekanek z grzybami leśnymi. Wyszły chrupiące, pachnące lasem.

Domowa ciabatta z podgrzybkami

Składniki:

Domowa ciabatta z podgrzybkami

 

 

  • ciasto:
  • 3 i 1/4 szklanki maki pszennej typ 650
  • 1 i 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dkg drożdży
  • 1 łyżka oliwy

 

  • farsz:

 

  • 30 dkg podgrzybków
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • natka pietruszki
  • olej, oliwa z oliwek
  • przyprawa grecka

Sposób przygotowania:

Domowa ciabatta z podgrzybkami

Zaczyn biga:

Domowa ciabatta z podgrzybkami
do zaczynu dodaję mąkę wodę i zarabiam ciasto

Do miski przekładam drożdże dodaję wodę, mąkę i mieszam mikserem. Nakrywam folią miskę i odstawiam w ciepłe miejsce na noc na około 15 godzin.

Na drugi dzień do drugiej miski przekładam drożdże z porcji ciasta, dodaję letnią wodę mieszam i wlewam do zaczynu biga. Dodaję mąkę, sól, oliwę i zarabiam mikserem ciasto.

ETAP 2:

Domowa ciabatta z podgrzybkami
ciasto wyrośnięte wykładam an deskę posypaną mąką grubo

Będzie bardzo lużne ale nie dosypujemy mąki. Ciasto odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładam na ciasto na deskę podsypaną grubą ilością mąki, posypuję mąką z wierzchu i formuję jeden wałek o grubości 2-3 cm. Dzielę go na sześć części. formuję nożem boki, układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia na 3o minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni, do którego wstawiam miseczkę z gorącą wodą. Piekę 15-20 minut.

Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie.

Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie.

ETAP 3:

Domowa ciabatta z podgrzybkami
ciasto dzielę na sześc części i układam na blaszce

Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni.

Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.

ETAP 4:

Domowa ciabatta z podgrzybkami
upieczone chlebki wykładam na kratkę do wystudzenia

Studzę na kratce. Grzyby myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Ciabatty kroję wzdłuż, smaruję oliwą i wstawiam do piekarnika temp 190 stopnia 5 minut aż będą chrupiące lekko.

Układam na nich grzyby, dodaję pomidorki, ser i wstawiam jeszcze na 10 minut do piekarnika.