pasjonatka

pasjonatka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 86]

Deser biszkoptowo - ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeźwiający deser, który zadowoli nie jedno podniebienie.

Deser biszkoptowo - ananasowy

Składniki:

Deser biszkoptowo - ananasowy

 

  • małe, podłużne biszkopty - 30 dag
  • żelatyna - 3 czubate łyżki
  • żółtka - 4 sztuki
  • cukier - 1/2 szklanki
  • ciemny rum - 3 łyżki
  • bita śmietana - 2 szklanki
  • ananas z puszki w kawałkach - 2 szklanki
  • mięta świeża - kilka listków do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Deser biszkoptowo - ananasowy
Przygotować szklanki do deseru (6 sztuk).
Na dnie każdego naczynai wyłożyć kostki ananasa i odstawić w chłodne miejsce.
Żółtka ubić z cukrem na parze. Do gęstniejącej masy dodać, ciągle ubijając, żelatynę wymieszaną z rumem. Kiedy składniki się połączą, odstawić krem z pary i lekko przestudzić. Następnie dodać, delikatnie mieszając, bitą śmietanę. Kremem wypełniać naczynia z ananasem, przykryć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Przed podaniem do każdego naczynia dodać po 2 biszkopty, przybrać kostkami ananasa i listkami mięty.

Tagi:

biszkopt