Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Duszona kapusta kiszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dodatek do obiadu, do mielonych, do schabowych. Ale też świetnie smakuje z chlebkiem.

Duszona kapusta kiszona

Składniki:

Duszona kapusta kiszona

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • woda
  • 3 marchewki
  • 1- 2 cebule
  • 2- 3 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • koncentrat pomidorowy
  • 20 dag wędliny
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Duszona kapusta kiszona
Kapustę kwaszoną, jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulkę, której wcześniej siekamy w kosteczkę. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy kapustę, podlewamy delikatnie wodą i dusimy około 1,5- 2 godziny. Następnie dodajemy startą marchewkę i dalej dusimy. Wędlinę kroimy w kostkę,podsmażamy na łyżce smalcu i dodajemy do kapusty, dalej dusimy. Po około 20 minutach doprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem, dodajemy wedle uważania koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze 5 minut. Smacznego :)