tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Dżem z żurawin i dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na dżem z żurawin i dyni

Dżem z żurawin i dyni

Składniki:

Dżem z żurawin i dyni

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem z żurawin i dyni
Umyte i przebrane żurawiny lekko rozgnieść ,aby tylko część owoców zmiażdżyć. dodać cukier i powolnie ogrzewając doprowadzić do wrzenia. Obraną dynię zetrzeć na tartce z dużymi otworami, dodać do podgotowanych żurawin. Razem gotować aż dżem nabierze właściwej gęstości, a wiórki dyni choc częściowo rozkruszone staną sie złociste. W czasie gotowana dżem nalezy mieszać bo dość łatwo się przypala i zdejmować wytwarzająca się na powierzchni pianę.Gorący dżem włozyć do wyparzonych opakowań i od razu uszczelniać.

Tagi:

dynia