bart3456

bart3456

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Falafele z tzatzikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie falafele można zjeść na krakowskim Kazimierzu przepis wegetariański – Ba! Nawet wegański jednak można falafele podać z pieczenią wołową lub rybą.

Falafele z tzatzikami

Składniki:

Falafele z tzatzikami

Potrzebujemy:

  • 2-3 ciecierzycy z puszki (albo 3-4 szklanki suchej)
  • 2 małe cebule
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 pęczek pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • olej roślinny do smażenia

 

  • Sos tzatziki:
  • 1 jogurt grecki albo każdy inny gęsty
  • 2 ogórki zielone - duże
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek mięty
  • kilka ząbków czosnku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Falafele z tzatzikami
Moczymy ciecierzycę - jezeli mamy suchą, jezeli jest z puszki - nie musimy. Po 12 godzinach moczenia - odlewamy wodę, ale jej nie wylewamy. Może być potrzebna przy rozrzedzaniu masy.
Po 12 godzinach moczenia gotujemy do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy na gładką masę, a jezeli jest za gęsta dolewamy wody z moczenia. Konsystencja ma być taka, ab y dało sie formować kulki albo łezki (jak na zdjęciu) . Dorzucamy dodatki i zioła czyli: cebulę, czosnek, chilli, kumin, kolendrę mieloną i wszystko blendujemy. Z tak powstałej masy kulamy kulki albo dwoma łyżkami łezki. Taka sama technika jak kluski kładzione - jezeli nie wieci o czym mowa spytajcie babci. Smażymy falafele w głębokim oleju aż będą złowo brązowe i chrupkie.
Odsączamy z oleju na papierowym ręczniku.
Robimy tzatziki - ściramy ogórka na grubych oczkach tarki - dodajemy soli - odstawiamy. Wyciskamy czosnek - mieszamy z jogurtem, majonezem dodajemy odciśniete z wody ogórki. Mieszamy. Dorzucamy posiekany koperek.

ETAP 1:

Falafele z tzatzikami
smazymy falafele w głębokim oleju tak jak frytki

Wrzucamy po trochu ciecierzycę do blendera, aby uzyskać jednolitą masę. Musimy uzyskać konsystencje taką, aby dało się z niej formować kulki, lub dwoma łyżkami krokieciki (parz zdjęcie). Jeżeli masa jest za gęsta dolewamy wody z moczenia, a jeżeli za rzadka, odrobina mąki albo bułki tartej. Dorzucamy dodatki i zioła czyli: cebulę, czosnek, chilli, kumin, kolendrę mieloną i wszystko blendujemy. Siekamy pietruszkę i kolendrę i dorzucamy do masy – mieszamy ręcznie. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy robimy mokrymi łapkami albo kulki, albo łyżkami krokieciki lub łezki – technika jak kluski kładzione.
Rozgrzewamy olej – ilość jak do smażenia frytek. Smażymy na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. W tzw. międzyczasie robimy tzatziki. Ucieramy na tarce z grubym oczkiem obranego ogórka – solimy i odstawiamy, żeby ogórek oddał wodę. Wyciskamy kilka ząbków czosnku do jogurtu. Siekamy miętę i koperek bardzo drobno – dorzucamy do jogurtu mieszamy. Kiedy ogórek odda nam wodę, odsączamy i dorzucamy do jogurtu. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Uwaga z solą – czosnek uwydatnia sól!
Najlepiej falafele smakują jeszcze ciepłe polane tzatzikami.