Deletee

Deletee

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Fettuccine z kremowym sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe włoskie danie z makaronem ugotowanym al dente w sosie kremowo-pomidorowym.

Fettuccine z kremowym sosem pomidorowym

Składniki:

Fettuccine z kremowym sosem pomidorowym

 

  • 500 g dobrego mięsa mielonego
  • puszka pokrojonych w kostkę pomidorów w soku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 400 g makaronu fettuccine
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 małe cebule
  • 2 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Fettuccine z kremowym sosem pomidorowym
Cebulę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty czosnek smażyć z oliwą z oliwek, aż wszystko zmięknie tj. około 3 minut. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Następnie dodać śmietany i dusić jeszcze 5 minut. Kolejny etap to cała puszka pomidorów. Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu, około 15 minut. W międzyczasie ugotować makaron w dużym garnku we wrzącej osolonej wodzie aż będzie al dente. Makaron wymieszać w dużym garnku razem z sosem. Nałożyć na talerze i posypać parmezanem.