Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem z suszonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kuchnia włoska zaskakuje na każdym kroku. Kurczak faszerowany szpinakiem połączonym z łagodnym serkiem ricotta i podkręcony aromatycznymi, suszonymi na słońcu pomidorami to kwintesencja Włoch, jej ludzi, kultury i kuchni.

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem z suszonym

Składniki:

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem z suszonym

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka faszerowany szpinakiem z suszonym
Na łyżce masła podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy rozdrobniony mrożony szpinak Hortex, smażymy do czasu aż cebulka stanie się miękka. Przekładamy na miskę do ostygnięcia. Do przestudzonego szpinaku dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory i ricottę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Umyty i osuszony filet solimy i pieprzymy. Wzdłuż fileta nacinamy kieszonkę i faszerujemy filety farszem szpinakowym. Nafaszerowane filety obsmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym po czym wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy z sezonowymi warzywami.