Janusz

Janusz

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Flaki, oczywiście wołowe, nie kacze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Flaki tradycyjne, których podstawą smaku jest żołądek wołowy oraz majeranek i imbir. Nie wolno przesadzić z ilością soli i imbiru!

Flaki, oczywiście wołowe, nie kacze

Składniki:

Flaki, oczywiście wołowe, nie kacze

 

  • 1 kg żołądka wołowego, tak zwanych książek,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • ćwiartka średniego selera,
  • pieprz biały ( nie gorzknieje podczas gotowania),
  • imbir świeży lub mielony, majeranek, liść laurowy i sól
  • lub gotowy zestaw przepraw (nie zawierający glutaminianu sodu i innych ulepszaczy, bo będzie tragedia.!!)

 

Sposób przygotowania:

Flaki, oczywiście wołowe, nie kacze
Książki żołądkowe wrzucić do pralki automatycznej na dwa cykle płukania bez wirowania, po czym wypłukane żołądki pokrajać we wstążki, (Flaki sklepowe są niestety rozdrabniane najczęściej na szarpaku.) Pokrojone gotować 10 min, po czym zlać pierwszą wodę. Ponownie zalać wodą i gotować 1 godz.z utartymi grubo jarzynami z dodatkiem białego pieprzu, liścia bobkowego i szczyptą soli. Zasmażka jest niekonieczna. Po zdjęciu z ognia dodać łyżeczkę imbiru i łyżkę majeranku. Podawać gorące. Na stole ustawić imbir, majeranek i sól, aby biesiadnicy według własnego gustu mogli doprawić potrawę. Smacznego.