Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Knedle ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne sezonowe danie czyli knedle ze śliwkami węgierkami:)

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki węgierki umyć, osuszyć i przeciąć nożem po jednej stronie i wyciągnąć delikatnie pestki. Obrane ziemniaki opłukać, zalać wodą i ugotować. Gdy będą ugotowane, odcedzić je i dobrze ugnieść. Gdy będą jeszcze gorące dodać łyżkę masła i ponownie je zagnieść. Do przestudzonych ziemniaków dodać szczyptę soli, makę i jajko, zagnieść z podanych składników ciasto. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Z ciasta odrywać mniejsze kawałki, formować czystą dłonią kule, potem te kule spłaszczyć i nałożyć po jednej śliwce, do której trzeba wsypać po pół łyżeczki cukru. Można też z ciasta uformować gruby wałek, potem go poprzecinać jak na kopytka i z każdej częśći uformować koło, nałożyć pośliwce i zlepić by powstała kula. Na gotujacą się wodę wrzucać partiami knedle, gotować od 8 do 10 min. (w zależności od tego jak duże są knedle ). Ugotowane knedle ułożyć na tależu lub półmisku i polać roztopionym masłem by się nie posklejały. Na goracej patelni zrumienić bułkę tartą, dodać masło i chwilę razem posmażyć. Taką bułką polać knedle, potem posypać cukrem i cynamonem. Smacznego:)
Knedle ze śliwkami
śliwki poprzecinać z jednej strony i wyciagnąć pestki
Knedle ze śliwkami
Na każdą porcję ciasta nałożyć śliwkę, nasypać cukier i skleić
Knedle ze śliwkami
Ulepione kluchy wrzucić na gotującą się wodę
Knedle ze śliwkami
Na pateni zrumienić bułkę tartą i dodać masło