Sztangiel

Sztangiel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kotlety z kaszy jęczmiennej pomidorami i wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1222

Kaszę opłukać w letniej wodzie, odcedzić na sicie, włożyć do 3 szkl wrzącej wody z

Kotlety z kaszy jęczmiennej  pomidorami i wędliną

Składniki:

Kotlety z kaszy jęczmiennej pomidorami i wędliną

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jęczmiennej pomidorami i wędliną
Kaszę opłukać w letniej wodzie, odcedzić na sicie, włożyć do 3 szkl wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Przykryć i ugotować do miękkości (ok 1 godziny) na słabym ogniu lub w piekarniku. Lekko przestudzić. Wędlinę pokrajać w drobną kostkę, podsmażyć na reszcie tłuszczu, dodać pokrajaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać do kaszy węlinę z cebulą, koncentrat pomidorowy, jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Formowac owalne kotlety, obtaczać je w bułce tartej i kształtowac za pomocą noża. Smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano. podawać z surówkami i ewentualnie sosem pieczarkowym.