locore

locore

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Kotlety drobiowe z mozzarellą i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie danie, które przypadnie do gustu smakoszom pomidorów oraz mozzarelli. A smak koperku i bazylii rozpieści dodatkowo podniebienie.

Kotlety drobiowe z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

Kotlety drobiowe z mozzarellą i pomidorami

 

  • masło klarowane (łyżka) lub olej
  • mozzarella (dodać według własnych upodobań)
  • pomidor (dodać według własnych upodobań)
  • bazylia (dodać według własnych upodobań)
  • pieprz (dodać według własnych upodobań)
  • koper (dodać według własnych upodobań)

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z mozzarellą i pomidorami

Wyrobienie i podsmażenie kotletów

1. Wyjąć z opakowania mięso mielone drobiowe do miski i wymieszać z przyprawami.
2. Uformować kształt kotletów (najlepiej gdyby były bardziej podłużne niż zazwyczaj).
3. Na patelnie dodać łyżkę masła klarowanego lub wlać oleju.
4. Uformowane kotlety wrzucić na patelnię i wyjąć gdy będą podsmażone.

Pieczenie w piekarniku

1. Nagrzać piekarnik na ok 150-180 stopni.
2. Wyjąć szklaną brytfankę i obsmarować ją masłem lub dodać oleju (jak to woli).
3. Ułożyć w brytfance wcześniej usmażone kotlety i rozciąć je na środku ale tak żeby się nie rozwaliły.
4. Pokrojoną mozzarellę położyć na kotlety lub tam gdzie chcemy.
5. Popieprzyć i dodać pierwszą warstwę koperku (wsypać tyle ile chcemy).
6. Położyć pokrojone pomidory na mozzarellę i ponownie posypać koperkiem oraz bazylią.
7. Wstawić do piekarnika i obserwować. Wyjąć kiedy ser stopnieje i pomidory będą lekko przypieczone.