ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Kotlety marchewkowo-ryżowo

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne, zdrowe kotleciki z ryżu i marchwi.

Kotlety marchewkowo-ryżowo

Składniki:

Kotlety marchewkowo-ryżowo

 

  • 150 g ryżu
  • 4 duże marchewki
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • Sos: majonez, ketchup

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety marchewkowo-ryżowo
Ryż wsypać do osolonego wrzątku i ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Marchewki obrać i ugotować w całości tak, by pozostały lekko twarde, odstawić by ostygły.
Zimne marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ryżem. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą, posiekaną natkę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolitą masę.
Z masy, wilgotnymi rękami uformować 8 podłużnych kotlecików.
Smażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru (przez 2-3 minuty z każdej strony).
Majonez wymieszać z ketchupem w proporcji 1:1. Sos podawać do kotlecików.