Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo proste i bardzo smaczne bezmięsne kotleciki

Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem

 

 

 

  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem
Ziemniaki gotujemy- można dzień wcześniej, i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy masło (roztopione) tuńczyka dokładnie odsączonego z zalewy, skórkę startą z cytryny, wbijamy jajko i dosypujemy sól i pieprz (soli odrobinę, jeżeli ziemniaki gotowane były w osolonej wodzie). Wyrabiamy wszystkie składniki na gładką masę i formujemy kotleciki. Układamy je na desce wyłożonej folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron.
Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ręcznie
Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem
Uformowane kotleciki panierujemy w jajku i bułce tartej
Kotleciki ziemniaczane z tuńczykiem
Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor