Kopytka z sosem szpinakowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachecam do degustacji dania

Kopytka z sosem szpinakowym

Składniki:

Kopytka z sosem szpinakowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem szpinakowym

Obrane , umyte ziemniaki ugotować i odcedzić. Ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Zrobić ciasto na kopytka z masy ziemniaczanej jajka, mąki i szczypty soli. Gdyby ciasto było za kleiste dosypać mąki. Formować wałeczki- spłaszczać i kroić w romby.


Gotować na osolonym wrzątku partiami 2-3 minuty od wypłynięcia.


Szpinak umyć , oderwać łodyżki i rozdrobnić. Ugotować na parze. W rondelku rozgrzać masło . Dodać szpinak i smażyć by odparować wodę. Zalać śmietanką . Dołożyć roztarty czosnek , szczyptę soli , pieprz i sok z limonki . Jeśli sos jest za rzadki można zagęścić mąką.


Podawać kopytka z sosem.