Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kawowe pralinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo słodkie pralinki z mleka w proszku, palmy i cukru, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej i mleczka kokosowego.

Kawowe pralinki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowe pralinki

 

  • 150 g palmy
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Kawowe pralinki
Palmę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Do palmy dodać cukier, cukier waniliowy, kawę i mleczko kokosowe. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko ładnie się połączy (nie trzeba gotować). Do gorącej kawowej masy wsypywać powoli kaszę i cały czas mieszać. Odłożyć na kilka minut, żeby kasza napęczniała. Następnie kawową masę ostudzić. Dodać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć kawową masę, wyrównać powierzchnię. Schłodzić mocno w lodówce. Można dodatkowo posypać z wierzchu kakao rozpuszczalnym. Jak masa stwardnieje, wyjąć ją z foremki, usunąć folię. Masę pokroić na małe kawałki.
Kawowe pralinki
Pokrojona na mniejsze kawałki palma przełożona do garnka.
Kawowe pralinki
Cukier cukier waniliowy kawa i mleczko kokosowe dodane do palmy.
Kawowe pralinki
Mleko w proszku dodane do ostudzonej kawowej masy.
Kawowe pralinki
Kawowa masa przełożona do foremki wyłożonej folią spożywczą.