Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kapusta duszona w śmietanie 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do obiadu.

Kapusta duszona w śmietanie 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapusta duszona w śmietanie 3

 

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/3 dużej główki kapusty pekińskiej
  • 200 g śmietany homogenizowanej 12 %
  • 1/2 szklanki wody
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka masła roślinnego

Sposób przygotowania:

Kapusta duszona w śmietanie 3
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Kapustę pekińską poszatkować. Dodać ją do cebuli z czosnkiem. Wymieszać i smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do kapusty dodać śmietanę, masło roślinne, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Kapustę dusić pod przykryciem na średnim ogniu prawie do miękkości, co jakiś czas mieszając. Jak kapusta zrobi się prawie miękka, zdjąć przykrywkę, zwiększyć gaz. Kapustę gotować dalej tak długo, aż prawie cały płyn odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Podawać jako dodatek do obiadu. Można też dodać do niej posiekaną natkę pietruszki.
Kapusta duszona w śmietanie 3
Cebula z czosnkiem zeszklone na rozgrzanym oleju.
Kapusta duszona w śmietanie 3
Kapusta pekińska poszatkowana i przełożona do miski.
Kapusta duszona w śmietanie 3
Kapusta dodana do zeszklonej z czosnkiem cebuli.
Kapusta duszona w śmietanie 3
Śmietana masło roślinne cukier sól i pieprz dodane do podsmażonej kapusty pekińskiej.

Tagi:

kapusta