sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Karmelowa panna cotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszny deser na niedzielne popołudnie.

Karmelowa panna cotta

Składniki:

Karmelowa panna cotta

 

  • 1,5 szklanki mleka 3,2%
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżki przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Karmelowa panna cotta
Mleko mieszamy ze śmietanką i gotuje z 2 łyżkami cukru. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody i odstawiamy aż spęcznieje. Na suchej patelni podgrzewamy 2 łyżki cukru aż się stopi i zbrązowieje. Powstały karmel rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i dodajemy do mleka ze śmietanką. Żelatynę wsadzamy do gorącej wody i rozpuszczamy, następnie mieszamy z mlekiem i przelewamy do pucharków i studzimy. Wstawiamy do lodówki aby stężała. Gotową pannę cottę podajemy z sosem toffi lub czekoladowym. Smacznego