jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Karp z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawie nikt nie wyobraża sobie Wigilijnego stołu bez obecności karpia.

Karp z piekarnika

Składniki:

Karp z piekarnika

 

  • 1 karp (około 1,5 kg)
  • 2,5 łyżki mąki
  • 250 g śmietany
  • 200 g startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki wody
  • wytrawne białe wino
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb

 

Sposób przygotowania:

Karp z piekarnika
Karp oczyścić i umyć, wetrzeć sól, pieprz i przyprawy do ryb. Karp położyć w płaskim naczyniu, polać białym winem, do połowy karpia. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Karpia wyjąć z wina i przełożyć do blachy. Piec 30 minut, po tym czasie polać karpia śmietaną wymieszaną z żółtym serem, mąką i wodą i jeszcze piec przez 10-15 minut.