Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smaczne i wilgotne ciasto ze słodką czekoladą, kwaśnym rabarbarem i kruszonką. Idealne na podwieczorek ze szklanką mleka.

Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Suche:

Mokre:

  • 250 g kefiru
  • 100 g oleju
  • 3 jaja

Oraz:

Kruszonka:

Sposób przygotowania:

Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Czekoladę białą posiekać w rozdrabniaczu. W jednej misce wymieszać składniki suche. Dodać czekoladę, zamieszać.

W drugiej misce wymieszać składniki mokre (ogrzane do temp pokojowej).

Rabarbar umyć, pokroić w kawałeczki.

Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu.

Składniki suche wsypać do mokrych, zamieszać niedbale łyżką. Wyłożyć do formy 18x28cm wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu rozsypać rabarbar, następnie kruszonkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Wystudzić na kratce i pokroić w kwadraty
Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
kefir roztrzepać dokładnie z jajkami i olejem
Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia
Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
ciasto wyłożyć do blaszki, posypać rabarbarem
Kefirowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
na wierzch ciasta rozłożyć kruszonkę, upiec

Tagi:

czekolada