SUPERPRZEPIS

Kruche ciasteczka na bogato

  • 10
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruche ciasteczka na bogato Więcej zdjęć (10)

Pyszne kruche ciasteczka z masą budyniową oraz pysznymi malinami. Połączenie ciastka ze słodkim budyniem oraz kwaskowym dżemem jest idealne.

Składniki:

Kruche ciasteczka na bogato

 

  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru muscovado
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 375 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru muscovado
  • Dżem malinowy:
  • 1 kg malin ( już po przebraniu)
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka na bogato
Masa budyniowa:

Przygotowujemy ją wg tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasteczka-z-masa-budyniowa,przepisy-ciastka-kruche-przepis,173238.html Przy czym ja użyłam budyniu bez cukru. Dodałam go do ucieranego masła, a potem partiami dodawałam zimny budyń.

Ciasto:

Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszysto. Dodajemy po jednym jajku oraz stopniowo przesiane składniki. Gdy masa stanie się gęsta przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe ciasteczka.

W połowie ciasteczek robimy dziurki mniejszą foremką. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 st przez około 15 minut.

Dżem malinowy:

Maliny przebieramy zasypujemy cukrem zgniatamy i gotujemy na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie odstawiamy do ostudzenia.

Przełożenie:

Na upieczone i ostudzone ciasteczka bez dziurki dajemy porcję masy budyniowej. Przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W miejsce dziurki dajemy porcję dżemu malinowego. Przed podaniem można ciasteczka posypać niewielką ilością cukru pudru.

Z racji tego że cukier muscovado jest ciemny i bardzo aromatyczny budyń waniliowy użyty do masy zmienił smak na karmelowy. W masie zostało też sporo jego kryształków, bo cukier ten jest "wilgotny" i pozbycie się ich jest trudne.
Kruche ciasteczka na bogato
Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszysto
Kruche ciasteczka na bogato
Do utartego masła z cukrami dodajemy po jednym jajku
Kruche ciasteczka na bogato
Do masy dodajemy partiami przesiane sypkie składniki
Kruche ciasteczka na bogato
Całość miksujemy do uzyskania gęstej masy
Kruche ciasteczka na bogato
Ciasto przekładamy na blat i zarabiamy
Kruche ciasteczka na bogato
Wykrawamy okrągłe ciasteczka ciasteczka
Kruche ciasteczka na bogato
W połowie robimy dziurki
Kruche ciasteczka na bogato
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka na bogato
W każdą dziurkę nakładamy porcję dżemu malinowego

Tagi:

kruche ciastka