czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Kruche sakiewki z jabłkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto na bazie mąki tortowej z dodatkiem zimnej wody jest niebywale kruche i co, za tym idzie, pyszne! Zaś jabłka ze śmietaną i cynamonem to idealne wypełnienie.

Kruche sakiewki z jabłkiem

Składniki:

Kruche sakiewki z jabłkiem

Kruche ciasto:

Nadzienie:

Sposób przygotowania:

Kruche sakiewki z jabłkiem

ETAP 1:

Kruche sakiewki z jabłkiem
Ciasto pociąc na kwadratyo boku około 6cm.

Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Na środku każdego kwadratu ciasta nałożyć mały kleks śmietany. Jabłka obrać ze skórki i pokroić kostkę. Jabłka rozłożyć na kleksach ze śmietany

ETAP 2:

Kruche sakiewki z jabłkiem
Jabłka posypać brązowym cukrem zmieszanym cynamonem.

Posypać 100g brązowego cukru oraz cynamonem.

ETAP 3:

Kruche sakiewki z jabłkiem
Rogi zakładać do środka i sklejać, tworząc sakiewki.

Ułożyć kilka wiórków masła. Zawinąć rogi do środka i delikatnie je skleić tworząc sakiewki.

ETAP 4:

Kruche sakiewki z jabłkiem
Sakiewki posmarowac jajkiem i posypać cukrem.

Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Piec około 20 minut w temp. 180-190st+