Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Krajanka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do ciasta można wlać kieliszek wódki.

Krajanka

Składniki:

Krajanka

 

  • Ciasto:
  • 10 dag masła
  • 2 jaja
  • 50 dag mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu
  • paczka herbatników
  • Polewa:
  • 50 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 30 dag cukru
  • pół szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Krajanka
Masło utrzeć dobrze z jajami i cukrem. Do masy dodawać stopniowo na przemian z mlekiem przesianą mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania wlać rozpuszczony letni miód i dokładnie wymieszać. Ciasto upiec
w średnio nagrzanym piekarniku. Składniki polewy rozpuścić
w rondelku i gotować aż zgęstnieje. Ciasto pokroić na kawałki, oblać polewą i obsypać pokruszonymi herbatnikami.

Tagi:

ciasto