akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Herbaciany domek (babka) z rodzynkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeszcze troszkę świątecznie :) Herbaciany domek (babka) z rodzynkami, mało skomplikowana, puszysta i bardzo smaczna. Serdecznie polecam! :)

Herbaciany domek (babka) z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Herbaciany domek (babka) z rodzynkami

 

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • ¾ - 1 szkl. cukru
  • 100 g miękkiego masła/ margaryny
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 200 ml. wrzącej wody do zaparzenia herbaty
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100 g. rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Herbaciany domek (babka) z rodzynkami
Herbatę zaparzyć we wrzącej wodzie, pozostawić do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć. Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodawać na zmianę ostudzoną herbatę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze zmiksować. Na koniec wsypać sparzone wcześniej rodzynki oraz ekstrakt waniliowy, wymieszać. Masę przelać do formy w kształcie domku (można zastąpić inną, np. formą na babkę z kominkiem) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 170st.C około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. Ostudzony domek (babkę) delikatnie wyjąć z formy i dowolnie udekorować. Smacznego!
Herbaciany domek (babka) z rodzynkami
Przelanie masy do formy w kształcie domku.
Herbaciany domek (babka) z rodzynkami
Pieczenie domku (babki) z rodzynkami.
Herbaciany domek (babka) z rodzynkami
Studzenie pysznej babki herbacianej z rodzynkami.

Tagi:

jajko jajka