Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Indonezyjskie samosy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kuchnia indonezyjska kojarzy się z egzotyką i godzinami spędzonymi w kuchni. Samosy nie zajmują dużo czasu, a efekt końcowy jest zachwycający.

Indonezyjskie samosy

Składniki:

Indonezyjskie samosy

 

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 2 papryczki pepperoni
  • 1,5 łyżki pasty Tikka Masala
  • po łyżeczce żółtego ostrego curry,
  • mielonego kminu, czosnku
  • 1/4 łyżeczki szafranu
  • czubata łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz, sól
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • Sos:
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • pęczek mięty
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
  • Poza tym:
  • opakowanie ciasta filo
  • pół szklanki sklarowanego masła

 

Sposób przygotowania:

Indonezyjskie samosy
Składniki na sos przekładamy do blendera i dokładnie miksujemy, po czym wstawiamy do lodówki. Cebulę pokrojoną w kostkę i poszatkowaną papryczkę podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor. Do odrobiny ciepłej wody wrzucamy nitki szafranu i mieszamy z pastą Tikka Masala, po czym dodajemy do mięsa. Dobrze doprawiamy i smażymy aż większość wody odparuje. Pod koniec dorzucamy poszatkowaną kolendrę. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy układamy blat ciasta filo, dokładnie smarujemy masłem i przykrywamy kolejnym płatem. Czynność powtarzamy do uzyskania 4-5 warstw. Z jednego opakowania powinny wyjść 2 takie warstwowe blaty. Każdy blat dzielimy na 12 kwadratów, na środku każdego układamy nadzienie i kształtujemy z ciasta koperty. Jeśli nie chcą się skleić, wystarczy użyć odrobiny masła. Tak przygotowane koperty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 10-12 minut w temperaturze 220 st. Gotowe podajemy ze schłodzonym sosem miętowym.