blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Jabłka specjalnie kwaszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Jabłka specjalnie kwaszone

Składniki:

Jabłka specjalnie kwaszone

 

  • 5 kg antonówek,
  • 2l wody,
  • 15 dag cukru,
  • 15 dag soli,
  • 10 liści wiśni,
  • 20-30 liści czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Jabłka specjalnie kwaszone
Jabłka umyć i osączyć z wody. Kamienny garnek wyłożyć liśćmi. Ścisło ułożyć jabłka, przetykając je liśćmi; z wierzchu przykryć warstwą liści porzeczki. Przegotować wodę z solą i cukrem. Ostudzonym płynem zalać jabłka, przykryć talerzem, obciążyć kamieniem. Do jedzenia nadąją się po miesiącu.

Tagi:

jabłka owoce